Párkapcsolati tanácsok

A kiegyensúlyozott emberi élethez szükségszerűen hozzátartoznak a következő alapfeltételek

  • Egészség
  • Kiegyensúlyozott boldog párkapcsolat (alapvetően önmagaddal)
  • Anyagi jóllét

Párkapcsolati tanácsok: A legalapvetőbb kapcsolat az önmagaddal való harmónia!

Mivel a téma a párkapcsolat, így szeretnék visszamenni a legalapvetőbb szintre, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy boldogságban éld az életed egy másik emberrel. Ez pedig az ÖNISMERET, ÖNSZERETET. Persze ez is lehet becsapós dolog, de lejjebb kifejtem.

Általában úgy indul a dolog, hogy fiatalon az esetek nagy részében egészségesek vagyunk, így van lehetőségünk tanulni, élvezni az életet, anyagi jóllétet teremteni önmagunk számára. Ez az időszak tökéletesen megfelelne arra, hogy megismerd önmagad, felmérd szükségleteidet és beállítsd a saját magad számára tökéletes napirendet, és tudatosítsd az igényeidet. Ez nem is tűnik bonyolultnak, hiszen egyelőre csak önmagadhoz szükséges alkalmazkodni.

Igen ám! De az önmagadhoz való alkalmazkodás képessége is figyelmet igényel.

Hiszen az ember még egyedül is képes belesüllyedni a napi rutinokba és a nap végére megint ugyanaz a film pörög végig. Ébredés, tisztálkodás, -jó esetben- evés, rohanás a munkába, bevásárlás, vagy találkozás a barátokkal, ha ez kimarad akkor lazulás a net előtt, a tudatosabbak sportolnak, majd beesnek az ágyba. Ez a rutin így mehet hosszú heteken, hónapokon, akár értékes éveken át is. Jó-jó! Az is napi rutin, hogy a barátnők -barátok talán kevésbé- ilyenkor egymáson lógnak telefonon, vagy fb-on, vagy bármi más elérhetőségen, ami a szeretettank feltöltéséhez szükséges is, de az önmagunk megismerésére fordított idő rovására mehet! Nehogy azt hidd, hogy egyébként nem hasznosak a barátnőkkel töltött idők, mert ezalatt is rengeteg tapasztalásod lehet, és meríthetsz abból is, hogy mit szeretnél megtapasztalni az életedben, és mit nem. Ez már mindjárt egy jó irány.

Ugyanis boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat csak akkor valósulhat meg, ha hagysz elegendő időt önmagad megismerésére, elfogadására, támogatására, kényeztetésére. Hogy miért fontos mindez? Mert a párkapcsolat kardinális téma az ember életében. Legtöbb ügyfelem arról számol be, hogy ha majd megjön a párja, akkor utazgat, vagy akkor majd főz, mert addig az nem olyan, vagy majd milyen jó lesz együtt színházba menni, és ….. majd olyan embert akar BEVONZANI, aki Őt a tenyerén hordja. Másik oldala ennek az érmének, hogy annyira beleszokik az egyedüli megoldásokba, hogy később kialakul, hogy félek feladni az önállóságomat szindróma, hiszen egy párkapcsolatban már nem tehetek akármit. Szóval van ennek az érmének több oldala is. -mint tudjuk:D-. De mindúgy, hogy ezek megvannak mégis TE vagy a középpont és képes vagy harmóniát és egyensúlyt építeni az életedbe. Ehhez azonban szükség van még önmunkára is.

Mit is értünk önmunka alatt és miért fontos?

Az önmunka önmagaddal eltöltött személyes idő. Amikor is őszintén belenézel a saját érzéseidbe, és megkérdezed magadtól, hogy milyen érzéseid vannak a párkapcsolatról? Pl. félelmetes, kötöttségekkel jár, örömteli, felszabadult, vagy attól tartok, hogy a párom hűtlen lesz hozzám és “belehalok a fájdalomba”. Mert ezek az érzések vonzzák vagy taszítják tőled a kapcsolatot, vagy olyan minőségű partnert hoznak el, aki képes beváltani a hiedelmeidet. Pl. ha azt élted meg valaha -hogy elhagytak és az fájdalmas volt, akkor a tudatalattid bizony leszúrhatott egy jelzőszöget, ami rögzítette ezt a programot. Különösen igaz ez, ha többször volt ilyen megtapasztalásod az életed folyamán, esetleg gyerekkorodban hallottál ilyet, vagy a felmenőid között valaki dominánsan hordozta ezt a tapasztalatot. Ilyenkor a tudatalatti összekapcsolja a szeretetet és a fájdalmat és olyan rezonanciát bocsátasz ki , ami behozza az életedbe a szerelmet, de oly módon, hogy a fájdalmat is vele együtt. Ez nem túl örömteli, így érdemes lecserélni ezt a hitrendszert.

Mivel a vonzás törvénye azt mondja ki, hogy hasonló a hasonlót vonzza. Tehát ahogy Te bánsz magaddal, ahogy Te gondoskodsz magadról, azt fogod magadhoz vonzani! Úgyhogy ezért mondom, hogy elengedhetetlenül fontos része egy jól működő szeretetteljes párkapcsolatnak, az önmagad felé való szeretet, gondoskodás, nagyrabecsülés, értékelés, mert azt fogod viszontlátni a párodban.

Ha eddig tönkrementek a kapcsolataid, vagy úgy érzed, nem azt kaptad, amit érdemelsz, akkor érdemes minél előbb elkezdeni az önmagad megismerését, szeretetét és kapcsolódást a saját lényeddel. Ezt úgy érheted el, hogy egyedül is a lehető legjobban érzed magad. Kvázi megszereted a saját társaságod!

Tudom, hogy nem erre számítottál ebben a cikkben, de nem is az volt a célom, hogy azt írjam le, amit más is leír, hanem az, hogy valóban segítsek Neked kell elkészíteni magad a szerelemre. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan férfi/nő is érkezik hozzá, ha benned már megjelenik az érzés. Mert a szerelem Belőled indul. Benned van! Furcsa módon, szerelembe tudsz esni egy illattól, képtől, virágtól egy zeneszámtól úgy, hogy férfi még nincs is a közeledbe!

Szóval amint elkezded kialakítani magaddal a jó viszonyt, abban a pillanatban életre kél a szerelem érzése. Amint megtanulsz jól bánni magaddal, egyre több bókot kapsz, egyre több elismerő pillantást. Ez a jele annak, hogy már megindult a kapcsolódás Önmagad felé. A legfontosabb dolog ebben stádiumban, a figyelem! Figyeld magad! Légy jelen a helyzetekben és figyeld meg mitől vagy örömteli és mi okoz szomorúságot. Az örömteli események irányába tereld a hajódat! A legfontosabb dolog, hogy a nehezteléseket megváltoztasd. A régmúltból fakadó neheztelés programokat ha lecseréljük, új tér nyílik. Ilyenkor sokszor nem a társunkra neheztelünk, hanem lehet, hogy még valamelyik szülőnkre! Érdemes utánajárni.

Párkapcsolati tanácsok: Ok. De mi van akkor, ha már van párod?

Mi van akkor, ha szereted is de valahogy nem működik a dolog, sok a feszülés és sokszor nem találjátok a hangot és megjelennek a párkapcsolati problémák?

Akkor bizony, vissza az alapokhoz! Ha úgy érzed nem kapsz megfelelő figyelmet, magányos vagy, hiányzik az elismerés- vagy nem tudja kimutatni a párod és ez Téged bánt- akkor vissza kell menni az alapokhoz. Ismét magadra kell helyezned a fókuszt, mindenféle fájdalom, dac és düh nélkül. Na persze lehet, hogy ez nem megy egyszerre, de indulj el. Ismerd fel a korlátozó hiedelmeket. Ha nem megy kérj bátran segítséget. Itt olvashatsz arról a módszerről, amivel már sokak életét megváltoztattuk! Persze lehet más módszered is, amerre  a szíved szólít, arra indulj!

Fókuszálj az örömre. Arra, hogy Te boldoggá tedd magad. Kérdezheted azt, hogy akkor miért van a párod?! Én meg azt mondom, hogy Ő nem azért van, hogy Téged szolgáljon hanem azért, hogy egyenrangú társként örömet hozzatok egymás életébe és egyre több megélésetek legyen.

Szóval nem úszható meg az önszeretet és öngondoskodás, mert ha ez nincs, kiszolgáltatottá teszed magad valaki másnak. Akkor, ha véget ér a kapcsolat, akkor nincs is miért panaszkodnod, hiszen Ő csak azt adta Neked, amit Te is adtál magadnak. Ekkor kifosztottnak érezheted  magad és tényleg komolyan mondom, hogy ezért senki más nem okolható, csak Te. Ez az egyéni felelősség.

A boldog párkapcsolat nulladik lépése, a harmónia kialakítása önmagaddal. Ez az alap, nemcsak boldog párkapcsolathoz, hanem az elégedett élethez.

A következő Színezd újra programon 2018. február 13-án, a párkapcsolat és Te leszel a fókuszban. A program címe: JÓ VELED! Ha szeretnél többet tudni, kattints ide.

Scroll to Top
A felhasználói élmények javítása érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom
Nem kérem