Az egészséges táplálkozás alapelvei

Érdekes téma, és nem annyira egyszerű, mint gondolnád!

anyatejes táplálásMikor megszületünk, Édesanyánk a tudása legjavával táplál minket, ha szerencsénk van, akkor a legjobb táplálékból jut nekünk. Abból, ami a számunkra legjobb. Ez pedig az anyatej. Ez valóban az újszülött számára legfontosabb táplálék és bármilyen furcsa is, ennek megléte, vagy hiánya, a későbbiekben hatással lesz az egészségi állapotunkra.

Az anyatej ugyanis nemcsak komplex tápanyag, de megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges mikroflóra épülhessen az újszülött bélrendszerében.

Miért is megyek ennyire vissza az időben, és hogy függ ez össze az egészséges táplálkozás alapelveivel?

Nagyon egyszerű! A következő mondatot egy táplálkozási kongresszuson hallottam és nagyon megfogott!
Nem az a Tiéd amit megeszel, hanem, ami felszívódik belőle!!!

Gondold csak át! Te, vagy a gyermeked hagyományos úton jöttél (jött) a világra? Az én gyermekem császármetszéssel jött a világra, és bizony hónapokba telt, amíg rendeződött a bélrendszere és a napi hasfájások rendszeresek voltak. Aztán megtudtam, hogy miért van így és a szoptatás mellett már én magam is odafigyeltem a bélflórám regenerálására.

szeresd a beleidetEzért tehát, nagyon fontos, hogy honnan indulunk! Egészséges bélflóra és felszívódás hiányában, az egészséges táplálkozás alapelveit megvalósítani lehetetlen. Ezért elsődlegesen fontos bármilyen életkorban, hogy óvd, építsd az egyébként is nagyon sérülékeny bélflórát.

A bélflóra építésének számos módja létezik, amiről a későbbiekben majd bővebben írok. Egyelőre annyit fűzök hozzá, hogy életkortól függően és természetesen egészségi állapottól függően fogyassz bélflóra egészségét megőrző élelmiszereket.

Lehet gyógyszernek minősülő terméket kapni, amit az különböztet meg az étrend kiegészítőtől és a természetes probiotikumtól, hogy összetétele állandó és hatásosságát, biztonságát nagyon szigorú humán klinikai vizsgálatok igazolják.

Az étrend kiegészítőkben és élelmiszerekben fellelhető probiotikumok tartalma pl. kefír, joghurt, nem mindig állandó, egészen egyszerűen a nem vegyi előállítás miatt. A gyógyszertári készítmények leginkább antibiotikum kúra alatt szükségesek, kiegészítve prebiotikummal.

vitaminok

Saját tapasztalatom, hogy a kovászos uborka (főként a leve), savanyú káposzta lével együtt, érlelt sajtok, kefír fogyasztása is kiváló bélrendszeri támogató, kiegészítve Lactobacillus és Bifidobaktérium tartalmú étrendkiegészítőkkel. A gyógyszerektől valahogy nem jövök nagy lázba.
A bélflóra egyébként egy nagy téma, ígérem, írok többet is róla, de most haladjunk tovább az egészséges táplálkozás alapelveit illetően.

Bármennyire természetesnek veszed testünk működését, mégis egy rendkívül bonyolult gépezet. Ahhoz, hogy hiányállapot nélkül tudjon Téged szolgálni, szüksége van alapvető tápanyagokra, ami a működését biztosítja.

egészséges táplálék

Alapvető szükségleteink:

Tiszta víz, fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok- és ásványi anyagok és a kicsit mostohán nem említett rostok!

Nézzük sorban:

Egészséges táplálkozás alapelvei 1. – Víz

A víz az egyik éltető elemünk. Nincs élet nélküle! Víz nélkül nem működnek a tápanyag felszívódási, az anyagcsere folyamatok, a méregtelenítés és számtalan egyéb életfunkciót fenntartó folyamat. Ezért hát nagyon fontos, hogy naponta testsúly 10 kg-onként 4 dl vizet igyunk meg. (60 kg esetén, 2,4 liter)

Egészséges táplálkozás alapelvei 2. – Fehérjék

fehérjék Sejtjeink építőkövei. Nélküle sincs élet, vagyis elég sanyarú van. Sok betegség származik abból, hogy éheznek a sejtek, alultápláltak, így ez pl. a fogyókúrák kudarcainak egyik oka. De lehet az időskori izomsorvadásé is, szívinfarktusé stb.

Fehérjebevitelünk 70%-át növényi, míg 30%-át állati fehérjéknek kellene alkotnia. A fehérjék aminosavakból állnak, amiből néhányat a szervezet tud szintetizálni, de többségét táplálékkal kell bejuttatni, napi szinten. Táplálkozásunk 25%-át szükséges fehérjékből biztosítani.

Egészséges táplálkozás alapelvei 3. – Szénhidrátok

A szervezet legfontosabb és legkönnyebben mozgósítható energiaforrásai. Táplálkozásunk (nem összekeverendő a fent leírt fehérjeigénnyel) 45%-át szénhidrátokból kell fedezni. Kifejezetten jó minőségű, lassan felszívódó szénhidrátokból. Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák). Nagy energiaigény esetén a szervezet ebből fedezi a szükségletét, ha azonban többlete van, azt kérdés nélkül zsírrá alakítja.

Egészséges táplálkozás alapelvei 4. – Zsírok

telítetlen zsírokLétfenntartásunkhoz elengedhetetlen bizonyos zsírsavak jelenléte. Nélkülük ugyanis, a szervezet nem képes a szintézisre. A zsírsavak alkotják a táplálék energiában leggazdagabb részét, zsírban oldódó vitaminjaink, nem tudnának hasznosulni nélküle. (A,D,K,E)

Bizonyos zsírsavak (omega 3) az egészséges hormonfolyamatok működését is támogatja, jelentős egyéb hasznos hatása mellett, így kiváló támogatás az életmódváltásban, gyulladások csökkentésében.

Fontos tudni, hogy a legtöbb ember bélrendszerében léteznek gyulladásos területek. Ahhoz, hogy ezek a területek ne nőjenek, fontos a telítetlen zsírsavak fogyasztása, különösen gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel kombinálva!

Egészséges táplálkozás alapelvei 5. – Ásványi anyagok

Ásványi sók és nyomelemek általában képezik a részét a táplálkozásunknak, de sok esetben kiegészítésre szorulunk belőlük. (ásványi sók: nátrium, kálium, magnézium, kalcium, foszfor, kén, klór)

Egészséges táplálkozás alapelvei 6. – Nyomelemek

Igen kis mennyiségben, de elengedhetetlenek: (jód, réz, vas, kobalt, mangán, molibdén, szelén, cink, fluor)

Egészséges táplálkozás alapelvei 7. – Vitaminok

Az anyagcsere folyamataink elengedhetetlen eszközei, a szervezet nem képes a szintetizálásukra. A táplálékkal, és természetes étrend kiegészítők formájában kell hozzásegíteni a szervezetet.
Ha ezen elveket szem előtt tartva állítjuk össze étrendünket, akkor nagy baj nem lehet, a hiányállapotokból származó betegségek, egyensúlyi kibillenések messze elkerülnek majd.

Egészséges táplálkozás alapelvei 8. – Rostok

étrendkiegészítőkUgyan a rostoknak elég kevés szerepet szánnak és méltatlanul keveset említik őket, de én mindenképpen megemlítem! Az emésztési folyamatok növényi rostok hiányában nem tudnak megfelelően megvalósulni. Az emberi szervezet számára naponta 30-40 gr. nyersrostra van szükség ahhoz, hogy a jó emésztés a fogyás megvalósulhasson.

Tudtad, hogy Magyarország élen jár a vastagbélrák kialakulásában? Igen! Ennek egyik oka a rostszegény táplálkozás. Tudtad, hogy 100 gr. almában 3,7 gr. rost van? Akkor most gondold végig, hogy hány almát eszel  meg egy nap?

Törekedj arra, hogy ne főzd szét a zöldségeket és ha kevésnek találod a rostbeviteledet, akkor használj étrend kiegészítő rosttablettát!

Scroll to Top