Fogyás edzéssel

Fogyás edzéssel, avagy ismerd meg az edzés utáni többlet oxigén fogyasztást és égess több kalóriát, még az edzés befejezése után is!

fitness-850602_640“Hadd mutassam be az EPOC-ot (Edzés Utáni Többlet Oxigén Fogyasztást), aminek köszönhetően az edzés befejezése után is plusz kalóriákat égethetsz el! Sokan csak az edzés közben elégetett kalóriákat veszik figyelembe, pedig szervezetünk jóval az edzőterem elhagyása után is égeti a kalóriákat.

Ha a zsírégetés terén szeretnéd kihasználni az EPOC előnyeit, először némi erőfeszítésre van szükség. Szervezetünknek a regenerálódáshoz is szüksége van kalóriákra. A regenerálódás viszont több időt vesz igénybe egy kemény, gyors edzést követően, mint egy lazább, kevésbé intenzív tréning után.

Hogyan történik a regenerálás?

A regenerálódás fogalma magában foglalja az edzés után a szervezetben végbemenő összes folyamatot: az energiaraktárak feltöltését, a glikogén eljuttatását az izmokhoz, a tejsav piruváttá való visszaalakítását stb. Ehhez az energiát igénylő belső folyamathoz szervezetünk elsősorban az elraktározott zsírt hasznosítja.

Milyen típusú testedzés fokozza leginkább az EPOC zsírégető folyamatot?

A szervezeted minden edzéstípus után regenerálódik, az EPOC előnyét azonban leginkább akkor élvezheted, ha aerob és anaerob edzést is végzel. A testedre való ráhangolódással tapasztalhatod ki leginkább, hogy mi a leghatékonyabb edzésfajta a számodra. Bemutatom az öt kedvenc gyakorlatomat, amik beindítják az EPOC zsírégető folyamatot.

1. HIIT (Magas Intenzitású Intervall Edzés)

spinningA HIIT segítségével rengeteg kalóriát égethetsz el rövid idő alatt. Az edzés természetének köszönhetően a szervezeted egész nap regenerálódik.

2. Spinning

Egy jó terembiciklis órán az aerob zónában edzhetsz, néhány gyors, anaerob hajrával fűszerezve. A spinning órák alacsony intenzitásúak, és az edzés nehézségi fokát egyénileg kontrollálhatod

3. Súlyzós edzés

A súlyzózás és az erőnléti edzés az izmaidat veszi igénybe, különösen akkor, amikor lassú, kontrollált mozdulatokkal, izomnövelés céljából emelgeted a súlyokat. Egy kemény súlyzós edzés után testednek energiára van szüksége a regenerálódáshoz.

4. Sprintelés

A tipikus sprint edzés anaerob és magas intenzitású. Magától értetődő, hogy ez a kedvencem, ha az edzés utáni kalóriaégetésről van szó.

Mozgás és női mell egészsége5. Aerobik óra

Egy intenzív tánc vagy step óra közepes intenzitású, ám nagyon hatásos, mivel nemcsak az óra közben égetsz el rengeteg kalóriát, hanem még akár egy órával az edzőterem elhagyása után is. Keress olyan ugrálós, rúgós edzéseket, ahol mindkét lábadat fel kell emelned a talajról.

Szerző: Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha a Herbalife Fitness Képzésének igazgatója.”

Igen, de mit tegyél edzés után, hogy kihasználd az EPOC előnyeit?

Ahhoz, hogy a szervezetednek legyen miből regenerálódni és az Edzés Utáni Többlet Oxigén Fogyasztást fenntartani, még egy kis támogatásra van szükség Tőled! Nagyon fontos, hogy az edzés utáni 40 percen percen belül regeneráld a szervezeted fehérjével és jó minőségű szénhidráttal. Miért kell a fehérje? Mert az edzés közben izomzatod mikrosérüléseket szenved, amit a fehérjékben lévő aminosavak képesek begyógyítani, így a következő edzést már sérülések nélkül, töretlen aktivitással végezheted!

feherjeshakeKifejezetten fontos, hogy edzés után gyorsan felszívódó fehérjeforrást vegyél magadhoz. Ez általában praktikus egy fehérjeturmix formájában. Sokszor mondják, hogy a tejsavó fehérje a legoptimálisabb, de mivel az edzés alatt egyébként is savasodik a szervezet, így a már savas közegre, ha még állati fehérjét viszünk, akkor tovább dagasztjuk a savasodást, így a gyulladásos folyamatokat. Így érdemes növényi fehérjére váltani, méghozzá olyan összetételre, ami komplex és antiallergén. Ugyanilyen elengedhetetlen a szénhidrát raktárak feltöltése is, hiszen a szervezet a szénhidrátból is építkezik. Ez az a kivételes alkalom, amikor még egyszerű szénhidrátot is megengedhetsz magadnak. Én ezt a Formula1 antiallergén fehérjeshake-kel + 1 banánnal teszem meg de van, hogy egyéb gyümölcsöt választok!

Hogy miért pont ezt használom?

24cr7drive-dobozMert ahogy már említettem, az állati fehérje gyulladásokat okoz a bélrendszerben, ami később felszívódási zavarhoz, puffadáshoz és emésztési elégtelenséghez vezet. Ennek későbbi következménye, hogy csökken a teljesítmény, erőtlenség és fáradékonyság lép fel, aminek következménye a kedvetlenség, ami után rövid az út a nassolás felé! Szóval, ha tudatosan akarod vezetni az életed, akkor tovább kell látnod az orrodnál és ha már keményen dolgozol az edzőteremben, akkor a regeneráció elengedhetetlen, hiszen csak egy tested van! Sportolóktól hallom, hogy egy-egy felkészülés rendkívüli erőfeszítést igényel és a sok edzés és hús hatására a szervezet elsavasodik. Ezt úgy küszöbölik ki, hogy magas antioxidáns tartalmú vitaminokat, és hipotóniás italokat fogyasztanak az edés után és alatt. Ezzel megelőzhetőek az izomgörcsök, a túlsavasodás és fokozható a teljesítmény, hiszen a test nemcsak hidratált, de energikus is lesz! Ahhoz, hogy a felszívódás is tökéletes legyen, fontos ügyelni a belek egészségére!

Scroll to Top
A felhasználói élmények javítása érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom
Nem kérem