Fogyás futással

Fogyás futással?

Igen, ez bizony lehetséges! De ha kicsit körültekintően csinálod, akkor még több járulékos jóllétben lehet részed.futás

Mielőtt azonban belekezdenél, kérd ki orvosod véleményét, mert ha sokáig nem sportoltál, vagy nagy túlsúllyal rendelkezel, akkor biztosan lesz számodra egy-két fontos mondanivalója! A lényeg, hogy a fokozatosságra fókuszálj! Futás előtt ne mulaszd el a bemelegítést és a végén a nyújtást!

Nézd meg mi a célod! Ezt mindig leírom, mert a legtöbb ember ott bukik el, hogy  nincs célja, vagy nem jó célja van!

Na de mit is jelent ez?

túlsúlyHa fogyni akarsz és jelentős túlsúlyod van, akkor nem ajánlom, hogy futással kezdd! Ez esetben ugyanis egy totál felkészületlen testet akarsz arra rávenni, hogy olyat teljesítsen, amihez -tisztán átgondolva- eddig egyáltalán nem volt hozzászokva, hiszen akkor nem lenne súlytöbbleted. Az elején természetesen mehet pár alkalommal, de később a testi tünetek (légszomj, ízületi fájdalmak, stb. ) elvehetik a kedved!

De ez csak az egyik ok!

A másik oka, a fent említett ízületi terhelések. A nagy súlytöbblet egyébként is nagy teher a térdnek, nem még ha futással és állandó rugózással párosul.

Hölgyek esetében, kifejezetten érdemes nőgyógyásszal konzultálni, mielőtt futásra adják a fejüket, ugyanis a méhszalagok egyáltalán nem kedvelik a le-fel ugrálást. Megnyúlt szalagoknál pedig, kifejezetten káros. Azt  mondja a protokoll, hogy megnyúlt méhszalagok esetében, heti 40 perc az ajánlott. De hangsúlyozom, ez egyénfüggő!

Ok. Na, de hogy lásd, hogy nem vagyok a futás ellendrukkere, így mondok olyan példát is, amikor rendkívül hasznos a futás. Ha nincs túlsúlyod, vagy csak pár kiló max 5-8, és nincsenek nőgyógyászati és ízületi problémáid, akkor nyugodtan vesd bele magad! De csak okosan!

Nézzük a túlsúlyos esetet!

Ha egészségileg rendben vagy, de nagy a túlsúlyod, akkor kezdj sétával! Teljesítményt lehet növelni táv növelésével, vagy ugyanazon távon belül a sebesség fokozásával.

Fogyás futással: Első hét!

sétaHeti 4 séta 3 km távra. Tedd ezt egy hétig és nézd meg hogy érzed magad. Ha úgy érzed elég fáradt vagy még egy hét után a 3 km-től, akkor kezdj bele még egy héten át. Érdemes venni egy pulzusmérő órát, vagy a lépésszámláló is megteszi. Ott tudod nézni a teljesítményt adott idő alatt, vagy ha nem az idő a rögzített, akkor a lépések számát pl. a 3 kilométer alatt. A nagyon okos telefonok már tartalmazzák is ezt a menüt, de letölthető az applikáció is.

Amit az elején még érdemes beszerezni, az egy jó futócipő! Ez a sétákhoz is szükséges!  Azért fontos, hogy kíméld a gerinced, a bokád és az összes ízületet! A legtöbb professzionális futó- és sportboltban segítenek ebben. Fontos, hogy elmondd, hogy hol és mire szeretnéd használni!! Jó ha tudod, hogy a futócipőknek alapvetően 3 nagy típusa van.

  • Utcai futócipő: ha betonon, vagy futópadon akarsz futni! (csak megjegyzem, a beton nagyon nem kíméli a térdet, futócipő ide, vagy oda.
  • Terepcipő: Erdőben vagy terepen történő futáshoz
  • Versenycipő: Kifejezetten versenyhez ajánlott. Ez a fajta cipő NEM alkalmas edzéshez!

tempós futásTovábbá jó, ha beszerzel olyan ruházatot, ami kifejezetten futáshoz ajánlott, ha ez motivál! Egyébként az elején simán megteszi egy melegítő is! A lényeg, hogy megszeresd a mozgást!

Második hét

(vagy harmadik, attól függően, hogy hogy érzed magad)

Fokozd a tempót és törekedj arra, hogy 5 percet javíts az idődön! Ez nem nagy megterhelés, de már kicsit emeled a pulzust! Itt jól szolgál a pulzusmérő óra! (tehát a 3 kilométert min. 3 perccel kevesebb idő alatt tedd meg, akár már kocogsz, akár még sétálsz. Természetesen ha kocogsz, a 3 perc időjavítás, jóval több is lehet! Végezheted a mozgást intervallumokban, váltakozva a sétát és a kocogást. Ehhez vedd figyelembe az erőnléti állapotodat!

Fogyás futással: A következő héten

Már elérkeztél a lassú kocogáshoz. Légy tudatos! Figyeld meg, hogy érzed magad! Ha már egy hét után jobb erőben érzed magad, akkor haladj gyorsabban és fokozd a teljesítményt, már a 2. héten. Nagyon fontos, hogy a futás, vagy séta után lenyújtsd az izmaidat, hiszen enélkül megrövidülhetnek az izmok és nem hosszú, karcsú lábakat, hanem erős rövideket építhetsz magadnak!

fogyás futással

Fogyás futással: Levegőőőt!!

A levegővétel nagyon fontos dolog a futók életében, hiszen ezen sok minden állhat, vagy bukhat. Főként kezdő futóként sokszor előfordulhat, hogy elkezd szúrni az oldaluk és máris elkedvetlenednek. Én nem szeretném, hogy így legyen Veled!

Érdemes megtanulni a helyes légzéstechnikát annak érdekében, hogy egyre jobban menjen!

A futásnál lépésekről és lépéspárokról beszélünk. Attól függően, hogy mennyire vagy gyakorlott futó és milyen gyorsan futsz, lélegezhetsz gyorsabban vagy lassabban. Erről szakembertől, Mindent a futásról nőknek blogban bővebben olvashatsz.

Ne felejts el egy másik nagyon fontos dolgot, az étkezést! fitt food

Figyelj csak, itt írok róla: Étrend futáshoz

Scroll to Top
A felhasználói élmények javítása érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom
Nem kérem