Játék, mint élet

Játék, mint élet

Ha azt mondom neked, hogy élet, mi jut róla eszedbe? Vidámság, móka, kiaknázatlan lehetőségek, szerelem, félelem, nyűg, nehézség, szépség, esetleg csalódás??? Rengeteg dolog eszedbe juthat róla, de leginkább azt fogod választani, amit mostanában élsz.

Sokszor hallgatom az ügyfeleimet és bizony látom, hogy vannak olyan időszakai az életüknek, amiket szívesen megváltoztatnának, mert mondhatjuk úgy, hogy nem a legélvezetesebb időszakukat élik. Ez az utolsó szó a lényeg. Méghozzá az, ahogy megélünk egy helyzetet!

Minden dolog, ami veled történik az életedben, lehetőségeket és tanulnivalókat hord magában. Ebből sokat tanulsz ha figyelmes vagy és ha már dolgozol a tudatossá váláson, akkor képes vagy elcsípni azt a momentumot, amivel az ismétlődéseket gerjeszted. Ugyanis az ismétlődések adnak alkalmat arra, hogy megtanulj olyan erényeket, amik aztán az életed részévé válnak, és te magad több leszel általuk. A tudatalatti addig „ismételtet”, amíg van nyereséged az ügyből és még van tanulnivaló.

Bármilyen fura is, de mindenből van nyereség. Egy rákos megbetegedés is hordozza magában a maga nyereségeit. A beteg ugyanis ilyenkor együttérzést kap a többiektől, gondoskodást, képes a lélek a fejlődésre. Ezek mind-mind a tudatalatti nyereményei és ő bizony fenn is tart egy állapotot addig, amíg a nyereséget nagyobbnak értékeli, mint magát a megoldást.

Ez azt jelenti, hogy addig pl. útját állja a gyógyulásnak –stagnál az állapot, vagy romlik- amíg a gondoskodás és az együttérzés nyeresége nagyobb, mint az, hogy egészségessé váljon a test.

Ne aggódj! Tudom miről beszélek. Egy nap, egy anyuka jött el hozzám. Fiatal, nagyon szép nő. A gyermeke autóbalesetet szenvedett, és mozgásképtelenné vált. Az anyuka szíve minden szeretetével gondozta és felkutatott olyan kezeléseket, amikkel javítani lehet a gyerek állapotán.

Ahogy telt az idő, egyre jobban átlátta, hogy ő kezd kiteljesedni ebben a szervezésben és megtalálta a helyét, mint segítő. Ezen elgondolkodott, hogy vajon hátráltathatja e a gyermeke gyógyulását. A válasz pedig, igen.

Ő pont ezért jött el. Mert felismerte, hogy a tudatalattija is fenntarthatja a gyógyulás elmaradását. Ezt a helyzetet fel lehet oldani és meg lehet változtatni úgy, hogy megtörténhessen a gyógyulás és az egyén is jól érezhesse magát segítőként. Mert ugye már annyi tapasztalattal rendelkezik, hogy simán segítségére olyan szülőknek, akik hasonlókon mentek keresztül. Így „megengedheti” a gyermekének már tudat alatt is a gyógyulást, és ő maga is megélheti a hasznosság érzését.

De mi kell ehhez?

Hogy felismerjük a játszmákat az életünkben. Hogy mit mire használunk. De mondhatnék kit is. Vegyük például a párkapcsolatot. Rengeteg kapcsolatban jelen vannak a játszmák. Ezek mondhatnám, hogy természetes dolgok, hiszen a mintáink alapján azért előfordulhatott, hogy a szülőktől láttunk ezt azt. Ez ugyanakkor nem mentség, mert mindenkinek megvan a szabad akarata arra, hogy megváltoztassa a mintáit.

De mi van akkor, ha a játszmánk szolgál minket? Merthogy szolgál. Ebből is van nyereség.

Vegyünk egy másik példát.

A hölgy kér valamit a férjétől, sok évi házassággal a hátuk mögött. Pl. egy úgy kanapét. Erre a férj azt mondja, hogy erre most nincs pénz, mert az autót kell megcsináltatni. Az autót a férj használja, így az asszony fejében az van, hogy megint csak magának akar jót és nem az otthont szépíteni, ami meg neki fontos.

Ekkor elindul a neheztelés, hiszen a nő már annyi mindenről lemondott és remélte, hogy a férje ezúttal a kedvében jár. De nem tette. A nőben a neheztelés haraggá, sőt gyűlölködéssé fajul, és hiába akar a férfi kedveskedni egy virággal, az már elutasításba ütközik, mert nem a nő elvárásai szerint „kért bocsánatot”.

A nő haragja fenntartja a játszmát és a köztük levő hiányon alapuló állapotot, ami messze van a szeretet érzésétől. De miért tartja ezt fenn? Mert a haragból és  neheztelésből már képes meghúzni a határait, amit anélkül nem tudott megtenni. Bátorságot ad neki a helyzet. Ami egyébként nincs, mert nem volt benne az életmintáiban, hiszen az volt a minta, hogy a nőnek fel kell áldoznia magát a családért, a férjéért. stb.

Ez bizony a játszmák lényege. Mindig van nagy nyeresége a tudatalattinak.

Ezek benne vannak az életünkben, de a játszmák nem fognak örömet hozni, mert nem tudják hosszútávon emelni a rezgést. Nincs bennük könnyedség, csak a neheztelés „nehéz” érzése.

Mi kellene mégis ahhoz, hogy könnyebben éljünk meg ilyen helyzeteket? Meg kell ilyenkor ismerkedni a generációnk szokásaival, magunkkal és be kell hozni az életbe a játékosságot. De előfordulhat az is, hogy nem tudja az egyén, hogy mi a játékosság.

Méghozzá azért, mert lehet, hogy nem engedték neki megélni gyerekkorában. Vagy megszégyenült pl. kiskamasz korában egy kis bohóckodás miatt és nem mer többé játékosnak lenni, mert az komolytalan, vagy mert az a szégyenhez kapcsolódik.

Ha viszont nincs játékosság, akkor az életet a nehézségek jellemzik. A merevség, a mogorvaság, a savanyúság. Eszembe jutott valami. Hogy a gyermekek milyen hamar leveszik az ember érzelmeit és asszociálnak, az zseniális. Amikor a fiam kicsi volt, és valami nem tetszett neki, akkor végső elkeseredésében annyit mondott. „Akkor csúnya vagy, és savanyú”. J Milyen érdekes ez. A savanyúság állapotához nem a gyönyörűséget társítjuk, hanem a csúnyát. Ez a csúnya leginkább abból fakad, hogy ilyenkor elválasztjuk magunkat attól a belső ragyogásunktól, ami igazán gyönyörűvé, sikeressé, egészségessé, szerelmessé, könnyeddé, vonzóvá tesz minket.

Ezért kérlek, hogy csempéssz a napodba játékosságot, hogy könnyebben átvészeld a kihívásokkal teli pillanatokat, hogy ha rajtakapod magad a játszmákon, akkor üsd el humorral. Használd a humort, mint erőforrást és fogadd általa az élet ajándékait.

Ha szeretnéd, akkor pedig a következő energetikai letöltéssel, még inkább kiteljesítheted a játékosságot az életedben.

„Tudom milyen érzés, hogy minden nap tartogat játékos pillanatokat számomra, hogy játékosság feltölt és táplál engem és az életem része. Tudom, hogy lehetséges, biztonságos megélni a játékosságot minden életkorban, szégyenkezés nélkül. Tudom, hogyan éljem meg, ez pedig már jelen van az életemben. Megtörtént, megtörtént, megtörtént”

A Színezd újra programon teljesebben foglalkozunk az öröm és nevetés témájával. Ha úgy érzed ott a helyed, itt tudsz jelentkezni!

Scroll to Top
A felhasználói élmények javítása érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom
Nem kérem