Sikeres fogyás

Mit is jelent a sikeres fogyás?

Minden ember életében legalább egyszer eljön az az időszak, amikor úgy érzi itt az ideje megszabadulni pár kilótól! Van, hogy ez az időszak csak rövidebb ideig tart de van, hogy egy életen át. Na ez az utóbbi egy szélmalomharcnak tűnik és valljuk meg, hogy nem is annyira szórakoztató! Mert ha egy életen át tart a projekt, akkor bizony az azt feltételezi, hogy a fenének sem akar megvalósulni!

Te hova tartozol?

Csak egyszer szaladt el a mérleged digitális nyelve, vagy folyamatosan “rohanásban” van?:-) Azt gondolom esúly, mérőszalagrről egyébként, hogy bármelyik is van, mindenképpen jól jársz! Tudod miért? Mert észrevetted, hogy kibillent a tested az eredeti egyensúlyi állapotból, így nem esel kétségbe és tudsz változtatni! Tudod, hogy hízás az egyensúly felborulásának a jele? Ja, hogy az mondják, hogy genetikai okai vannak? Hm. Aki azt mondja, azt el kell keserítenem! Bizony nem így van! A genetikát is felülírhatod a jó szokásaid kialakításával! Erre a bizonyítékot, Falus András genetikus cikkében találod!

Na de térjünk vissza az egyensúly felborulásához. Mindenkinek az életében megvan egy kialakult ritmus, amire a szervezete beállt. Ez függ elsősorban a tanult viselkedési mintánktól függ. Mondjuk, ha a család este 10-kor vacsorázott, akkor nem csoda, hogy ez a  minta rögzült és a test a kerekebb (lássuk be, elhízott) formát “gondolja” normálisnak. Ettől még nem normális, de e szerint a minta szerint élünk.

Ha a fenti cikket elolvastad, akkor most már tisztán tudod, hogy nincs genetikai akadály! Olyan van, hogy más szokásokat kell kialakítani ahhoz, hogy más eredményünk legyen. És igen! Ez nem feltétlenül könnyű, ha hosszú éveken át az ellenkezőjére kondicionáltuk magunkat.

De pont ezért szép az egész. Az alább leírtakkal és az önmagadhoz való jó viszonnyal, átírhatod a régi kondicionálást és új mintát építhetsz magadnak!

Mi akadályozza a sikeres fogyást?

 • öröm hiánya (ezt tartom egyébként a legfontosabb kibillenésnek, mer a kompenzációk innen indulnak el!)hatalmas mennyiség
 • megváltozott élethelyzetek (új munkahely, várandósság utáni helyzet, kedvezőtlen családi szokások stb.)
 • test hiányállapotai
 • folyamatos stresszes életmód
 • a szükségesnél jóval magasabb kalóriabevitel
 • mozgásszegény életmód
 • testképzavar (hibás önkép)
 • nem megfelelő minőségű élelmiszerek fogyasztása (tudatosan nem táplálékok, mert a chips nem táplál, csak töm.. Már bocsánat)
 • kevés folyadékbevitel
 • nem megfelelő mennyiségű pihenés

Nézd át, hogy a Te életedben, szerepel e ezek közül valamelyik! Ugyanis ha igen, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a régi (kevesebbet eszem, vagy kihagyom a vacsorát) elvek működőképesek lehetnek e hosszútávon és nem okoznak e kudarcot újra. Mert a sikeres fogyásnak alapelvei vannak!

A sikeres fogyás ott kezdődik, hogy el kell köteleződnöd ÖNMAGAD mellett!

Ahhoz, hogy más eredményt kapj, mint a sikertelen próbálkozások esetében, mást kell tenned, mint azelőtt!

fogyástervHogy ez mit is jelent? Írd le, hogy eddig hogy kezdődtek a fogyókúráid!

 • Mi jellemezte őket?
 • Hogyan vágtál bele és mit tettél nap-mint nap azért, hogy működjön?
 • Ha elbukott, akkor mi volt az oka?
 • Miért kezdtél bele a fogyásba?
 • Mi volt a legnehezebb benne?
 • Mi hiányzott a leginkább?
 • Ami eszedbe jut és nincs ideírva, de hozzájárult a kudarchoz

Ok, most már van elég infód hogy lásd, hogy mik azok a legfontosabb dolgok, amiken változtatni kell!

Most pedig az a feladat, hogy nézz kicsit magadba! Hogyan viszonyulsz saját magadhoz?

én és énKi, vagy mi a legfontosabb dolog az életedben? Ha Te magad vagy, akkor jó úton jársz! De ha Te magad vagy, akkor hogy lehet, hogy eddig elmaradt a sikeres fogyás, dugába dőlt a kitűzött cél?

ÁÁÁÁÁÁáá! Az is lehet, hogy nem is volt kitűzve a cél? Hogy nem volt ott a végcél és közben a lebontott részeredmények és részcselekedetek? Ha így van, akkor itt a kutya elásva, és mégsem Te vagy a legfontosabb! Akkor gyorsan tedd magad az első helyre!

Nézd meg:

 • mit szeretnél?
 • miért szeretnéd?
 • mennyi időt szánsz rá? (Reális legyen az a cél, nem egy hónap alatt 15 kiló!!! Hogy miért nem? Mert nem fog sikerülni! Heti 0,5-1,5 kg fogyást kalkulálj attól függően, honnan indulsz)
 • hogyan tervezed megvalósítani?
 • hogyan változtatja meg az életed, ha eléred amit kitűztél?

Ha ezek megvannak, akkor érdemes valóban másként cselekedni! Nagyon fontos, hogy tudd a számaidat! Ne csak azt amit a mérleg mutat, mert valójában azok a számok nem valósak. Olyan számokat is tudnod kell, amik kívülről nem látszanak, de hozzájárulnak a sikeres fogyáshoz és az egészség megőrzéséhez.

Ha tudod mennyi az a legkisebb kalóriamennyiség, amire a testednek szüksége van, akkor biztos, hogy el tudod kerülni a hiányállapotokat és a türelmetlen éhezés érzését. Soha, de soha nem az a fontos, hogy mit mutat a fürdőszoba mérleg, még ha digitális is! Az számít, hogy milyen belső értékeid vannak! Izomtömeg, zsigeri zsír, testzsír százalék, hidratáltság, nyugalmi anyagcsere! Ha ezt nem tudod nem baj ide kattintva olvashatsz róla, miért is fontos ez a sikeres fogyáshoz!

Légy tudatos!vásárlás

Légy hű társa önmagadnak! Legyél a legfontosabb önmagad számára és csak azt tedd, ami a célodat szolgálja!

Tervezd meg a napi étkezéseket és tartsd magad hozzá! Készülj elő! Vásárolj tápláló és egészséges élelmiszereket és a legfontosabb! Soha ne menj éhesen vásárolni! 🙂

Scroll to Top
A felhasználói élmények javítása érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom
Nem kérem