Sporttáplálkozás fontossága hobbi és versenysportban

Sporttáplálkozás

fehérjék, lazacA mindennapi életben is kiemelten fontos, hogy táplálkozásunk változatos és tápanyagdús legyen, kiemelten fontos ez a sportolók esetében. Szervezetük folyamatos igénybevétele megkívánja, hogy nemcsak táplálásukhoz, de az ízületek, izmok regenerálódásához is elengedhetetlen fontosságú a jókor, jó minőségű élelmiszer, étrendkiegészítő fogyasztása.

 

Ami elengedhetetlenül fontos a sporttáplálkozás során!

bélrendszerItt is, mint minden más esetben a jó erőnlét és a fittség az egészséges bélrendszernél kezdődik. Mivel sportolók fehérjeigénye sportolás alkalmával megnövekszik, így az emésztési folyamatokat is “meg kell oldani”, hiszen azért a testünk nem arra van berendezkedve, hogy folyamatosan nagy mennyiségű állati fehérjét bontson, majd beépítsen, de ha még meg is tudja ezt oldani, a fehérjék bontásával járó folyamatok -és mert azért némi, vagy több szénhidrátot is fogyasztanak mellé- komoly puffadásos folyamatokat indítanak el a bélrendszerben, létrehozva ezzel egy túlsavasodott közeget, ami nemcsak az életminőséget, de a teljesítményt is nagyban befolyásolja, nem előnyösen!

A sporttáplálkozás erősen hajaz az egészséges táplálkozási irányelvekre, természetesen kiegészítve -minden esetben- étrendkiegészítőkkel. Hozzáteszem, én a mindennapi életben is használok étrendkiegészítőt és mivel nem versenyszerűen sportolok, a hobbisportom részét képezi a kiegészítés, nemcsak a terhelhetőség és az erőnlét, hanem az egészség megóvása érdekében is.

Mit mondanak a Harvardon?

kutatásA Harvard egyetem -ben (tudom nem tegnap volt):-)) a következő sporttáplálkozási modellt publikálta. Az általuk megadott  sporttáplálkozási piramis a következő.

A piramis bázisát a rendszeres testmozgás és a testsúlykontroll foglalja el. Következő szint a zöldségeké, olivaolajé, gabonáké, gyümölcsöké! Az azt követő szint a babfélék, halak, tengeri herkentyűk, olajos magvak találhatók. Igen, nem véletlen, hogy így van, hiszen a jó minőségű zsírok és szénhidrátok sem maradhatnak ki a kiegyensúlyozott táplálkozásból, hiszen a szervezet a leggyorsabban, belőlük kap energiát.

Táplálkozás + hidratálás + elegendő pihenés = Kiváló teljesítmény

citromos vízMásik nagyon fontos terület, a szervezet hidratálása, a legoptimálisabb módon! Mivel ez is egy nagy téma, így a hidratálás fontosságáról a linkre kattintva olvashatsz és hipotóniás italt is találsz a tökéletes hidratációhoz!

Mennyi fehérjét együnk?

Testsúlytól, tevékenységtől és életkortól függően érdemes meghatározni a szervezet fehérjebevitelét a sporttáplálkozásban. Természetesen függ a bevitel mennyisége attól is, hogy az egyén húsfogyasztó e, vagy vegetáriánus.

Egy felnőtt ember fehérjebeviteli igénye, 1-1,5 gr/ testsúly kg. Ha valaki sportol, annak a fehérjebeviteli igénye 2-2,5 gr/testsúly kg. Aki nem evett fehérjét, annak nehézségeket jelenthet a fehérjék megemésztése, így fokozatosan célszerű növelni az adagokat!

És akkor ha beviszem a fehérjét akkor szálkás és egészséges leszek?

tempós futásNos ez így nem teljesen igaz! Óvva intenék mindenkit attól, hogy nagy mennyiségben kezdjen el fehérjét fogyasztani, szénhidrátok, jó zsírok, vitaminok-ásványi anyagok és rostok nélkül. Ahhoz ugyanis, hogy a szervezet beépíthesse a fehérjéket, (izomtömeg növelési időszakban) szénhidráttal már telítettnek kell lenni a testnek. JÓ minőségű szénhidrát.

Én ebben az esetben barna rizst, quinoat, zöldségeket javaslok szénhidrátpótlásra! Ez még messze nem minden, hiszen telítetlen zsírsavakra, is szükség van a gyulladások csökkentéséhez és az erek rugalmasan tartásához, a hormonfolyamatok egészséges működéséhez (az agyalapi mirigy több hormonfolyamatot szabályoz, munkájához elengedhetetlen a jó minőségű telítetlen zsírsav bevitel).

Ha valakinek IR (inzulin rezisztencia)-e van, vagy PMS (pre-menstruációs szindróma), hangulatingadozások, akkor érdemes a jó  minőségű növényi fehérjék mellett, telítetlen zsírsavat is fogyasztani kiegészítésben, edzésnek pedig az intervall edzés kiváló!

Növényi vagy állati fehérje?

A kérdés jogos és fontos! Testünknek 70%-ban növényi, 30-ban állati fehérjére van szüksége az egészség fenntartásához. Ez elég komoly arány, így én kiegyezek az 50-50%-ban, itt Európában. (itt megjegyzem, hogy távol keleten egy 3 hetes jógakurzuson, csak növényi táplálkozással, 2,5kg izmot építettem. Itthon ezt nem tudom tartani étrendkiegészítő nélkül)

epres álom, epres shakeÍgy itthon egy tökéletesen összeállított növényi fehérjét tartalmazó (laktóz-glutén és szójamentes) fehérje shaket fogyasztok, multivitaminnal, rosttal és a sportoláshoz elengedhetetlen hipotóniás itallal!

Hogy milyen eredmények vannak vele? Az alábbi tapasztalat alátámasztja a prémium kategóriás étrendkiegészítők hasznosságát.

 

 

Sporttáplálkozás: Hunor története

Hunor, tornász“Sportos család lévén a gyerekeink is korán megtanulták, hogy a sport az élet elengedhetetlen része. Hunor 3 hónapja kezdett szertornázni egy egyesületbe. Hetente 3 alkalommal 3 órát edz. Egy ilyen fiatal erős szervezetnek is megterhelő az ekkora munka, ezért muszáj megtámogatni nem csupán az étkezés megválogatásával, hanem prémium kategóriás, természetes alapú étrendkiegészítővel és ízületvédővel.

Edzőként, én évek óta a Herbalife cég kiegészítőit használom és meg is bízom bennük, ezért a gyermekemnek is a legjobbat akarom. Így a fiam Hunor is, a Herbalife Multivitamint és Herbalifeline-t (telítetlen zsírsav kapszulát) eszi, illetve minden edzés után megissza a Csokis Formula 1 Fehérje Shake-et. Emellett az Xtra Cálciumot kapja (ami többek között magnéziumot, D vitamint, kalciumot, rezet és mangánt is tartalmaz)

Ha nagy a terhelés akkor még kap extra magnéziumot, illetve B12 vitamint, továbbá a következő hónaptól már a Christiano Ronaldo-ra kifejletszett CR7-drive-ot is bevezetjük. Ez egy nagyszerű hipotóniás ital, ami segít a sejteknek a sport közbeni hidratálásban és megakadályozza a túlsavasodást! Na jó, amit már látom Dzsudzsák Balázs is lelkes CR7 drive fogyasztó! 🙂

hunor CR7Mint azt tapasztaltátok már ti is, a tornászok nem nőnek túl magasra. Ennek is meg van az oka. Már fiatal korban olyan terhelést kapnak és ez által olyan erős izmokat, és korukhoz képest nagy izomtömeget tesznek a csontjaikra, ami vissza fogja a csontnövekedést. Ez is alátámasztja, hogy miért kell különleges támogatás a testüknek.

Ne felejtsük el azt sem, hogy általában 10-12 éves korban nőnek a gyerekek egy nagyobbat. Ilyenkor,  a gyors csontnövekedés miatt, nagyon sok gyereknél gerincferdülés alakul ki, mert az izom nem tudja követni ezt a gyors növekedést. Nálunk ilyen ugye nem volt, de általában ez a gerincferdülés nem maradandó.  A minap találkoztam mégis egy 12 éves kislánnyal, akinek szembetűnő gerincferdülése volt. Azt mondta, hogy tornázik és ott sem vették észre. ( Ez Magyarországon volt). Nem tudom milyen edző, akinek nem tűnik fel egy ekkora deformitás. Most fűzőt kell hordani a kislánynak.

Ezért mondom!

Nekünk szülőknek kell erre odafigyelni. Meg kell figyelni, hogy gyermekünk milyen tartással jár, hogyan hordja az iskolatáskát. Semmiképp ne vegyünk neki fél vállas táskát. Vannak emberek, akiknek az izomzata eleve laza. Az ilyen gyerekeknéKriszti, Hunorl különösen oda kell figyelni és nagyon fontos, hogy már gyerekkorban sportoljon, kialakuljon a mozgás szeretete!  Minél többet ugráljanak, szaladjanak a gyerekek, az ugrálás, a fentről lefele való ütköztetés, segít beépíteni a kalciumot a csontokba.

Ezért mondom hát anyaként, edzőként, masszőrként, aki egészséget akar a gyermekének, az támogassa a mozgás szeretetében, ne sajnálja az időt jó minőségű otthon készített egészséges ételek megfőzésére és adjon prémium kategóriás étrendkiegészítőt! A siker nem marad el!”

Scroll to Top
A felhasználói élmények javítása érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom
Nem kérem