Szabadulj fel a mérgező kapcsolatok terhei alól

Az emberi kapcsolataink, és ami az életünkben zajlik, okkal történnek. Tudom, hogy ezt hallottad már jó sokszor, de ha rálátsz erre a vonalra, akkor tényleg szabaddá válsz.

A mai bejegyzésem a mérgező kapcsolatokról fog szólni, illetve arról, hogy mi mindent keresnek az életedben.

Nem tudom, hogy vagy vele, mennyire tűnt fel neked, hogy mérgező kapcsolatok vannak az életedben, mert ennek is vannak fokozatai. Sokszor fel sem tűnik, csak azt érezheted, hogy bizonyos emberek jelenlétében izgatottá válsz – de nem az örömtől-, hogy görcsbe rándul a gyomrod, hogy feszült leszel stb. Ennek több oka lehet, de mindenképpen biokémiai folyamatokat indít el a testedben és megváltozik a test állapota. Szerencsés eset, ha nem kell sokáig időznöd ebben a közegben, mert könnyedén regenerálódik a tested.

 

Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor a család, a közeli hozzátartozó a mérgező és ez bizony nagyon is megnehezíti a felszabadult, örömteli életet. Igen! Ezek a kapcsolatok is régről erednek, és mondhatjuk, hogy a lélek felvállalta ezt, amikor egy ilyen családba született, megtanulva az élet folyamán sok-sok erényt. Vegyünk például olyan családi közösséget, ahol a veszekedés, a testi-vagy lelki agresszió a „normális” kategóriába tartozik. Tulajdonképpen ez adja a család összetartó erejét, hiszen, ahogy mondani szokták, egy nagy veszekedés után, örömteli a kibékülés, felnőttek esetén pedig egy jó szex, igazán felszabadító lehet. Láthatod, hogy párok között is és a nagy családban is zajlik passzív-agresszív játszma tenger.

Szülők esetében a veszekedést, ilyenkor motivációnak is élheti meg a tudatalatti, hiszen ha arra tanította meg a szülőpár az agyat, hogy ennek a vége egy jó szex, akkor tudat alatt, folyamatosan generálni fogja a feszültséget azért, hogy a vágya –nyeresége- beteljesüljön. Már akkor, ha ez a hitrendszer. Sok párkapcsolat működik ezen az elven, bár a veszekedési periódus nagyon lebontó, fájdalmas és romboló tud lenni, de a nyeresége mégis sokkal nagyobb. Mert ha valaki ezt „tanulta meg” gyerekkorában a felmenőktől, hogy a szeretethez és a harmóniához nagy veszekedések kellenek, akkor olyan társat fog magához vonzani, akivel ezt be is tudja teljesíteni.

Ez mindaddig nem is baj, amíg az egyik fél ki nem akar szállni ebből a hintából és rá nem eszmél arra, hogy ez a folyamat többet árt neki, mint használ. Hiszen előbb utóbb láthatja/hallhatja a környezetében, hogy másoknál van fantasztikus szex veszekedés nélkül is, hogy mások szeretik egymást anélkül is, hogy előtte sárdobálásokon, vagy megalázó élethelyzeteken kellene keresztül menniük.

Másik fontos dolog, ha a szülő él mérgezőként a gyerekkel egy háztartásban és tanítja meg a gyerek tudatalattiját és sejtmemóriáját arra, hogy a család jelentése a veszekedés, egymás érzelmi zsarolása, fizikai vagy verbális bántalmazása. Itt sincs másként. Alakul egy család, akik „leszerződtek” erre a feladatra, hogy megtanulják a család minőségét a Teremtő nézőpontjából. Konkrétan, hogy bántalmazás nélkül is lehet családban élni, elfogadva, szeretve a hozzátartozókat. Igen ám, de mivel tanulási folyamatról van szó, ezért, nem annyira könnyű ez a helyzet az emberi testben élve, mert bizony régi sebek, generációs emléklenyomatok válnak aktívvá és okoznak fájdalmakat a résztvevőknek.

Akik benne vannak ebbe a szövetségben, családban, azoknak mindegyiknek, de más-más mértékben. Lehetnek ennek a közösségnek olyan tagjai, akik már felismerték ezt a működési mechanizmust és új életet választottak. Konkrétan elkezdtek dolgozni magukon és új mederbe terelték az életüket. Szerencsére az élet ilyen. Mindig van választás. Megtehetik, megtehetjük! TE is megteheted. Ehhez azonban tudni kell bizonyos alapvetéseket, hogy a család tagjai nem rossz emberek, de még nem ismerték fel azt, hogy a lelkükkel kellene foglalkozni ahhoz, hogy meggyógyuljanak a család sebei. Ráadásul azt is tudni kell, hogy amíg egy közösség ezt a programot futtatja, mindig nagyobb a nyeresége a helyzetből, mint a változás való igény. Mert, ha így érzik később az összefogás erejét, egy nagy veszekedés által, akkor a tudatalatti ki fogja produkálni a veszekedéseket, a fájdalmas helyzeteket, hogy aztán megtörténhessen az összeborulás.

Tudom, hogy nem vicces, de mindig van mód változtatni!

Ugyanis azok az érzelmi sérülések, legalább olyan mély nyomot hagynak a lélekben, mint amikor valaki testileg megsérül, csak itt az a hab a tortán, hogy később még fizikai betegségeket is indukálhat a sok – sok lerakódott neheztelés.

És mivel többen vannak ebben a játékban, így valaki mindig életre fogja hívni ezt a mintát, hiszen a sejtek emlékeznek azokra a biokémiai folyamatokra, amik végén felszabadulás érkezik egy nagy összeborulással. És ha a sejtek így termelik az örömhormont, akkor előbb utóbb hiányozni fog, és elindul a folyamat. A résztvevők valamelyike életre fogja kelteni a mintát, legyen szó egy egész családról, vagy egy házaspárról.

Mit lehet tenni?

Ahogy fent is leírtam, ez egy passzív –agresszív sorozat és valaki mindig bepörget! DE! Van mód változtatni! Ehhez igenis bátorság és szembenézés kell. Mert ezek a minták igazán veszélyeztetik az egészséget az arra érzékenyeknél. Meg a nem érzékenyeknél is, csak náluk lehet, hogy később.

Fontos önmunkába kezdeni, és választani egy olyan módszert, ami segít rálátni a családi folyamatokra és a bennünk zajló érzelmekre. Ha éppen van ilyen helyzet az életedben, akkor ne félj! Ha fájdalmas, akkor meg azt tudom mondani, hogy éppen azért fáj, mert már megérett a helyzet arra, hogy megváltozzon. Légy figyelmes és éber és nézd meg, milyen segítségek állnak a rendelkezésedre, hogy megváltoztasd a DNS-be tárolt programot. Ami a szívedhez közel áll, azt válaszd!

Mit történhet, ha elkezded az önmunkát?

Mert lehet, hogy a többiek, akik észreveszik, hogy te mást választasz, érzelmi zsarolásba kezdenek –nem tudatosan és nem hibásak ezért-, mert veszélyben érzik az állandó konfliktus helyzetük létrejöttét. Ezeket a játszmákat úgy ismered fel, hogy a másik fél, vagy többek, ilyenkor aktív áldozat szerepbe hozzák magukat és ezzel próbálnak visszarántani a körbe.  Ekkor tarts ki. Mert a saját életedért te magad vagy a felelős! Ráadásul így teljesítheted be a saját életedben a szeretet vállalását.

A környezetednek pedig módot adsz arra, hogy rálássanak erre a működésre és felszámolják a régi mintáikat, ha akarják. Nem biztos, hogy fogják. Mert ezért tenni kell. De ha esélyt adsz a mérgező kapcsolatból való felszabadulásra a saját tetteiddel, akkor előbb-utóbb nekik is lesz esélyük egy másik élet minőségre.

A következő Színezd újra program témája ez lesz! Hogyan tudunk felszabadulni és mégis a család részei maradni szeretetben, ha azt választjuk.

Itt tudsz jelentkezni ha aktuális számodra!

Scroll to Top
A felhasználói élmények javítása érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom
Nem kérem